MUCE

Vzgojiteljica Tanja Fius

VPO pom. vzgojiteljice Tjaša Grmovšek

ŠTIRI ČRNOBELE MAČKE

Milena Holc

 

Štiri črnobele mačke,

šle uredit’ so svoje tačke.

So frizerko obiskale,

da še lepše bi postale.

 

Krempeljčke so si uredile,

brčice lepo navile,

si kožuščke razčesale,

pentljice na glavo dale.

 

Jutri čaka jih parada,

prava mačja maškarada.

Smo povabljeni prav vsi,

če se bomo ”uštimali”.

 

Tudi vi, otroci, se lepo uredite za v vrtec.

V igralnici MUCE, v enoti Kekec,

se bomo skupaj učili, igrali in zabavali.

 

Pri mucah kuhamo iz ostankov hrane

09. 12. 2022

V okviru Eko projekta smo obeležili evropski teden zmanjševanja odpadkov – ETZO zDelavnico »Kuhajmo iz ostankov hrane«. Pogovorili smo se o tem kako lahko varčujemo. Z otroki smo z različnimi dejavnostmi eko učenja že obdelali nekaj področij ekološkega ozaveščanja in so že vedeli, da lahko varčujemo z elektriko tako, da ugašamo luči, z vodo, da zapiramo vodo medtem, ko si milimo roke ali drgnemo zobke. Ugotovili smo tudi, da lahko varčujemo denar in si potem zgradimo novo hišo in iz odpadkov izdelamo likovni izdelek, igračko. Kako pa varčujemo z ostanki hrane smo spoznali v tokratni delavnici. Otroci so spoznali, da lahko iz ostanka biskvita naredimo čudovite in okusne čokoladne kroglice. Umili smo si roke, zavihali rokave, pripravili recept, sestavine in začeli z mešanjem, gnetenjem in oblikovanjem kroglic. Ker je masa podobna našemu plastelinu, glini z oblikovanjem kroglic nismo imeli težav. Največji izziv je bil, da nismo »kradli« dišeče slastne mase in se že vmes sladkali. Kroglice smo nato odnesli v zmrzovalnik, da so se utrdile in jih nato še oblili s čokolado ter posuli z raznobarvnimi mrvicami, okraski. Kaj pa potem? Čokoladna zabava seveda! Mmmm, kako dobre so bile naše čokoladne kroglice iz ostankov hrane! Naši jezički so se z nasmehom oblizovali in želeli še. Morda tudi doma poskusite pripraviti kakšno sladico skupaj. Otroci iz skupine Muce so že zelo pripravni kuharski pomočniki.

Kliknite tukaj za ogled galerije slik

Svetovni dan hoje

17. 10. 2022

Na lep sončen petek smo se otroci in vzgojitelji enote Kekec odpravili v smeri Pekel proti Paradižu. Premagali smo kar nekaj hribov in se spuščali v prelepe doline. Obiskali smo nasad dreves pavlounij in se sprehodili po labirintu med nasajenimi drevesi. Hodili smo po asfaltnih in gozdnih poteh, mehkih in trdih površinah. Otroci so se pri hoji v koloni po dva pomešali med sabo in krepili prijateljske vezi. Pomalicali smo na najdaljši klopici, podrtem hlodu pred vhodom v gozd, ki je bil poln gob in na poti srečali tudi bogomoljko. Utrujeni smo se vrnili nazaj v vrtec. Naše mišice in vztrajnost pri enakomerni telesni dejavnosti kot je hoja se iz koraka v korak večajo. Veliko že zmoremo! Punčka Lara je ob koncu izleta zadovoljno kometirala: »Veš Tanja, celo pot sem hodila po svojih nogah!«

Kliknite tukaj za ogled galerije slik

Muce že v akciji

27. 9. 2022

Prvi dnevi v vrtcu po dopustu, ko smo se spet privajali na vrtčevsko rutino in spoznavali nove člane ekipe, so minili karseda mirno. Seveda smo potočili nekaj solzic medtem ko smo pogrešali svoje najdražje mamice in očije, ampak zdaj smo že čisto kul. Počasi začenjamo tudi z našimi dejavnostmi in se privajamo na sledenje navodilom, na poslušanje krajših besedil, na skupno rajanje, ples, vadbo in seveda igro po kotičkih, ki je ni nikoli preveč. Smo se pa v septembrskih dneh odpravili tudi pred mestno Občino Trebnje, kjer smo se v okviru aktivnosti v tednu mobilnosti udeležili delavnice »Vsaka smet ni za vsak koš«. Podučili smo se o ločevanju odpadkov v pet različnih košev in si iz odpadne embalaže izdelali zapestnice super moči. Dejavnost so pripravile prijazne knjižničarke iz Knjižnice Pavla Golije Trebnje, ki so jih nekateri otroci že spoznali ob obisku v knjižnici. Otroci so že kar dobro vedeli kam sodi posamezna smet in lepo sodelovali pri igri razvrščanja. Najbolj všeč nam je bil koš za biološke odpadke, ki ga je animatorka poimenovala »Smrdljivček«, saj iz njega včasih tudi zasmrdi. Otroci v starosti 3-4 leta že razumejo humor te vrste. Kako pridni poslušalci in aktivni izdelovalci zapestnic smo bili si lahko ogledate na fotografijah.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije slik

Dostopnost