MEHURČKI

Vzgojiteljica Nina Kastigar

VPO pom. vzgojiteljice Suzana Gorišek Vencelj

»Otrok lahko odraslo osebo nauči tri stvari:

kako biti srečen brez razloga,

kako biti vedno zaposlen in

kako iskati tisto, kar si želi, s celim svojim bitjem.«

 

Dobrodošli v skupini MEHURČKI,

kjer se bomo veliko igrali,

spoznali nove prijatelje,

peli, plesali, ustvarjali

in skupaj doživeli

veliko lepih stvari.

Varno v vrtec

22.10.2021

Ker smo se odločili sodelovati pri projektu Varno v vrtec in šolo, smo se v mesecu oktobru pogovarjali o varnem ravnanju v prometu, pregledovali in prebirali smo slikanice in pravljice o prometu in različnih vozilih. Spoznali smo gibalno igro Semafor. Tudi na sprehodih smo opazovali različne prometne znake in bili pozorni, da varno prečkamo cesto na prehodu za pešce. Naredili smo si svoj prehod za pešce in prometni znak, ki označuje prehod in pri tem zelo uživali. Na tleh smo imeli cesto iz blaga, potem pa smo s škarjami strigli ravne črte belega papirja in sestavili zebro. Ker smo imeli veliko odvečnih škatel, smo se odločili, da si naredimo še avto in tovornjak. Zavihali smo rokave in pobarvali škatle in gume iz kartona, potem pa vse skupaj zlepili in sestavili. Komaj čakamo, da se bomo lahko igrali promet v igralnici in vadili varno prečkanje prehoda za pešce.

Klikni za ogled galerije.

Obisk pri gasilcih

20.10.2021

Oktober je mesec požarne varnosti, zato smo ga obeležili z obiskom gasilcev. Komaj smo čakali, da pojemo zajtrk in se odpravimo proti Gasilnemu domu Trebnje. Tam so nas pričakali gasilci, ki so že imeli razstavljena gasilska vozila in pripravljene cevi za gašenje. Najprej so nam pokazali gasilsko opremo, ogledali smo si, kakšne pripomočke imajo v gasilskem vozilu, dovolili so nam tudi, da se vanj usedemo, na koncu pa smo se preizkusili še v gašenju s čisto pravo gasilsko cevjo. Otroci so bili zelo radovedni in postavljali veliko vprašanj, na katera so gasilci z veseljem odgovorili.

Klikni za ogled galerije.

Teden mobilnosti

4.10.2021

Vsako leto v septembru obeležujemo Evropski teden mobilnosti, kjer Občina Trebnje pripravi različne delavnice. Mi smo se udeležili treh delavnic, katerih namen je bil ozaveščanje otrok o varnosti v prometu, pomenu gibanja za zdravje in varovanje okolja. Prvo sta pripravili knjižničarki iz Knjižnice Pavla Golie, kjer sta s pomočjo lutk predstavili varno ravnanje v prometu. Otroci so se ob moderni zgodbi Rdeče kapice seznanili z varnim prečkanjem ceste, obnovili so nekaj prometnih znakov, utrdili barve na semaforju in njihov pomen.  V naslednji delavnici pa so delavke iz ZD Trebnje pripravile poligon na temo Nasveti za zdravo življenje. Otroci so na zabaven način pokazali, katera hrana jim je všeč in katera ne, oponašali so gibanje podanih živali, preskakovali obroče, hodili po vrvi, oponašali različna čustva. Na koncu so jih čakale še sestavljanke na temo prometa.  Tretjo delavnico pa je organiziral Alen Štritof v telovadnici Top gym, kjer je otrokom na zabaven način preko različnih gibalnih vaj prikazoval in jih izobraževal o tem, kaj ne smemo delati na cesti, parkirišču, pločniku in kaj lahko delamo v parku, izven območja cest.

Na fotografijah si lahko pogledate, kako smo uživali.

Obiskala nas je knjižničarka

8.11.2021

Knjižničarka Mojca nam je predstavila pravljico O lisici, zajcu in ježu s tehniko kamišibaj. Kamišibaj je pripovedovanje zgodb ob slikah, ki jih kamišibajkar (izvajalec kamišibaja) praviloma nariše sam in jih prikazuje v majhnem lesenem odru (butaju), ob tem pa pripoveduje zgodbo. Na začetku so otroci ob danih namigih ugibali, kateri bodo glavni junaki zgodbe, potem pa z navdušenjem poslušali pripovedovanje pravljice in občudovali ročno narisane ilustracije. Dva otroka sta se tudi sama opogumila in ostalim doživeto predstavila poslušano pravljico. Ob koncu druženja so razmigali telo ob igri Počepni in zamiži. Otrokom je bil tak način pripovedovanja zelo všeč in bi z veseljem poslušali še kakšno zgodbo.

Klikni za ogled galerije.

Čebelice, čebelice, saj moje ste prijateljice…

23.11.2021

To besedilo je v mesecu novembru odmevalo v naši igralnici, saj je 19.11. dan, ko obeležujemo tradicionalni slovenski zajtrk in na ta dan v vrtcu dobimo domač kruh, maslo in med, mleko in jabolko. Spomnili smo se na čebele in njihovo pomembno vlogo v našem življenju. Prijavili smo se tudi na natečaj Medeni zajtrk in se naučili pesem Čebelar, izdelali smo si čisto svoja glasbila iz kartona, barvali smo čebele, pogledali smo si posnetek o življenju čebel in izvedeli, da čebele niso samo črno-rumene, ampak tudi sivo-rjave in se imenujejo kranjske sivke. Za namen natečaja smo se posneli pri petju pesmi, posnetek si lahko ogledate na povezavi Vrtec Mavrica Trebnje, skupina Mehurčki (4-5 let) – YouTube.

Klikni za ogled galerije.

Z drugimi ravnaj tako, kot si želiš, da bi drugi ravnali s tabo

6.12.2021

To je bil naslov letošnje teme delavnice ob mednarodnem dnevu strpnosti, ki jo je pripravil Izobraževalni center Eksena. V oddelku Mehurčki sva otroke ob začetku delavnice povprašali: »Kaj mislite, da je strpnost?« Nekaj njihovih odgovorov: »Da smo prijazni, da smo prijatelji, da si pomagamo, da ne nagajamo, da se lepo igramo..).« Potem sva jim še midve ob primerih predstavili pojma strpnost in nestrpnost. O tej tematiki govori tudi pravljica Grdi raček, zato sva jo predstavili otrokom, se pogovorili o vsebini in likovno upodobili strpno in nestrpno ravnanje v zgodbi. Po končanem ustvarjanju smo vse izdelke razstavili na skupni razstavi in jih predstavili drug drugemu. Ob zaključku delavnice smo sedli v krog strpnosti in prijateljstva, kjer smo sosedu v krogu zaželeli nekaj lepega, na koncu pa zapeli še pesem Gradimo prijateljstvo.

Klikni za ogled galerije.

Veseli december

4.1.2022

Praznično vzdušje smo si pričarali z okrasitvijo igralnice in enote. Letošnja tema krašenja so bili liki iz pravljice Hrestač. Mi smo pripravili Hrestača iz praznih škatel in ga postavili pred vhod, tako da nas je vsako jutro pozdravil. Na okna smo obesili baletke, ki poplesavajo poleg majhnih snežink iz papirja. Za stanovalce Doma starejših občanov smo pripravili snežake iz papirja. Ogledali smo si tudi dve virtualni predstavi: Baletno predstavo Hrestač in Kako sta coprnički skoraj zacoprali praznike. Za naše gasilce smo v imenu cele enote izdelali voščilnico in jim zaželeli vse lepo v novem letu. Obiskal nas je tudi Božiček in nam pod smrečico pustil nove igrače, s katerimi se že veselo igramo. Pripravili smo si praznično čajanko in slavnostno kosilo ob svečkah, s posebnimi novoletnimi pogrinjki. Odšli smo na orientacijski pohod, kjer smo opravili 6 gibalnih nalog, ki so nam jih narekovali liki iz Hrestača. Na koncu pa nas je čakalo sladko presenečenje, ki smo ga z veseljem pojedli.

Klikni za ogled galerije.

Dnevi likovnega ustvarjanja

11.2.2022

Ker letos zima ni bila radodarna s snegom, smo si kar sami ustvarili zimske vasice in si pričarali vsaj malo zimskega vzdušja. Najprej smo s poljubno tempera barvo pobarvali ozadje, nato pa nalepili hišice različnih velikosti, ki smo jih sami strigli. Nekateri so si izbrali pisane barve, drugim je bila všeč samo ena barva. Narisali smo še okna in vrata, potem pa s čopičem in belo barvo naslikali še snežinke in tako so nastale naše zimske vasice s hišami različnih oblik, velikosti in barv. Naše izdelke smo s ponosom razstavili v igralnici in v garderobi.

Klikni za ogled galerije.

Spomladanski pohod

28.3.2022

Ker smo želeli izkoristiti lepo vreme, smo se po zajtrku odpravili na pohod. Odšli smo mimo Veterinarske postaje do Letališča, kjer smo imeli daljši postanek za vodo in malico. Na travniku smo tekali, se lovili, nabirali rožice, iskali mravljice. Potem smo se odpravili mimo Paradiža nazaj do vrtca, kjer nas je že čakalo kosilo. Dopoldne, preživeto na svežem zraku nam je bilo zelo všeč, saj nas je celo pot grelo toplo spomladansko sonce. Komaj čakamo še več toplih dni, ki jih bomo lahko preživeli zunaj.

Klikni za ogled galerije.

Spodbujamo prijateljstvo

10.5.2022

Vključili smo se v projekt Spodbujamo prijateljstvo, katerega namen je bil otroke spodbujati k pozitivnem razmišljanju o prijateljstvu in razvijanju dobrih odnosov z vrstniki. Otroci so odgovarjali na vprašanja, kaj je prijateljstvo in kdo je prijatelj. Razmišljali so tudi o tem, kako bi bilo brez prijateljev. Skupaj smo ustvarili drevo prijateljstva, na katerem smo zbrali vse njihove odgovore. Po zaključku natečaja je komisija ocenila poslane izdelke na podlagi izvirnosti ideje, videza in vloženega truda. Zelo smo ponosni, da je bil izmed vseh likovnih izdelkov v jugovzhodni regiji naš izdelek izbran in si ga lahko ogledate na razstavi v Novem mestu, v trgovini BTC.

Klikni za ogled galerije.

Izlet v Zlatorogovo deželo

1.6.2022

V mesecu maju smo odšli na težko pričakovan izlet v Zlatorogovo deželo. Otroci so komaj čakali, da pojedo zajtrk in se odpravijo na avtobus. Celo pot so navdušeno opazovali skozi okno in spraševali, kdaj bomo na cilju.  Ko smo prispeli, nas je pričakal vodič Marko, ki nam je razkazal deželo Zlatoroga in nam povedal veliko zanimivosti. Otroci so ga z navdušenjem poslušali in sodelovali pri gibalnih in miselnih nalogah.

Nekaj vtisov otrok: všeč mi je bila narava; gore, ki so nas obdajale, jezero in račke, ki so se sprehajale mimo nas, igrala, malica.

Klikni za ogled galerije.

Dostopnost