KONJIČKI

Vzgojiteljica Maja Cvetkovič

VPO pom. vzgojiteljice Manca Babič

 

 

Pri otrocih ni majhnih korakov.

Vse kar storijo in naredijo, so velike stvari.

Predvsem srca imajo večja kot mi odrasli.

Vanje spravijo vse, kar vidijo in vse česar se

zavedajo-tudi majhen kamenček,

ki so ga opazili na cesti, listek z drevesa,

poljubček kar tako, mravljico ali črička,

predvsem pa vse ljudi, ki so okoli njih…

 

 

Juhuhu, novo šolsko leto je tu

11. 10. 2021

Za nami je uvajalni mesec in tako smo z veseljem zakorakali v novo šolsko leto. Kot vsako leto, smo tudi letos ta mesec posvetili spoznavanju drug drugega in aktivno preživeli septembrske dni v vrtcu. Hodili smo na sprehode v gozd, ustvarjali različne izdelke, se igrali po kotičkih in počeli še veliko zabavnih ter poučnih stvari. Sončne dni smo izkoristili za bivanje na prostem. Z otroki smo se odpravili na igrišče pred gasilski dom, kjer smo s kredami na asfaltno površino obrisali otroške sence. Otroci so se morali zelo potruditi, da so obrisali senco svojega prijatelja, ker ta naloga ni bila lahka, saj se otroci niso smeli premikati, da so bile sence popolne. Po končanem risanju smo skupaj ugotavljali, katera senca je večja in katera manjša. V otroških očeh je bilo moč zaznati radovednost, na njihovem obrazu pa se je videl širok nasmeh in polne glavice navihanih idej. V veliko veselje nama je, da otroci radi prihajajo v vrtec.

Klikni za ogled galerije slik

Gozdne dogodivščine

26. 10. 2021

V mesecu oktobru smo se odpravili v bližnji gozd, ki je postal naša ustvarjalnica. S tempera barvami, čopiči in prstnimi barvami smo na debla naslikali veliko raznobarvnih umetnin in tako smo jesenski gozd spremenil v mavrični gozd. Deblom smo s fimo maso naredili čisto prave obraze. Vse potrebne dodatke smo našli v gozdu ter si na ta način krepili ustvarjalnost in domišljijo. Nabrali smo veliko palic, mahu in listja, gozdna tla smo spremenili v slikarsko platno in tako je nastala prava gozdna slika. Na koncu smo pojedli še zasluženo malico, ki je bila še toliko bolj slastna sredi gozda. Otroci so v gozd neizmerno uživali in se že veselijo ponovnega obiska.

Klikni za ogled galerije slik

Veseli december pri Konjičkih

4. 1. 2022

Konjički smo nestrpno pričakovali veseli december. Najprej smo pripravili zvočnik in praznično glasbo, noto smo našo igralnico okrasili z balerinami in snežinkami ter prižgali praznične lučke. Postavili smo veliko jelko, katero smo okrasili z okraski, ki so jih otroci izdelali doma. V telovadnici smo izvedli praznični poligon. Obiskala sta nas kar dva dobra moža Miklavž in Božiček in nam prinesla darila, katerih smo se zelo razveselili. Nestrpno smo odštevali dni do naše velike praznične zabave, še prej, smo se odpeljali v Trebnje, kjer smo v parku okrasili smrečico. Končno je prišel petek in vsi smo se zelo lepo uredili. Pripravili smo pravo zabavo z glasbo, plesom, slavnostno pogrnjeno mizo in otroškim šampanjcem.

Klikni za ogled galerije slik

Naše telo

22. 2. 2022

V mesecu novembru smo Konjički izdelali čisto pravega okostnjaka. Najprej smo  prešteli koliko tulcev potrebujemo za kosti in izdelali načrt kako ga bomo naredili. Pripravili smo lepilo, tulce, podlogo in se  veselo lotili dela. Sodelovali so čisto vsi otroci in si porazdelili delo. Mlajši so starejšim dajali tulce, ti so nanje nanašali lepilo in jih lepili na pripravljeno podlago.  Ko je bil dokončan smo ga opazovali in prešteli vse kosti. Ugotovili smo, da ima nekatere kosti daljše kot druge. Na predlog otrok smo v knjigi poiskali še imena za kosti. Zdela so se jim zanimiva , nekatera pa smešna. Da ne bi bil osamljen, ko nas ni v vrtcu smo okoli njega odtisnili še naše dlani v različnih barvah.  Čakalo nas je samo še zadnje opravilo in sicer izbira imena. Najprej smo zbrali vse predloge otrok in potem z glasovanjem določili ime. Tako smo dobili Kostkota, kateremu otroci radi preštevajo kosti in ga opazujejo. V izdelovanju Koskota so otroci zelo uživali in si hkrati pridobili novo znanje .

Klikni za ogled galerije slik

Snežna zabava

22. 2. 2022

Konjički že dolgo čakamo na sneg, ker ga ni smo si ga naredili kar sami v igralnici. Uporabili smo veliko sode bikarbone in brivske pene ter tako ustvarili čisto pravi sneg. Res je, da se nismo mogli z njim kepati in sankati smo pa iz njega izdelovali snežake in snežne kepe. Ugotovili smo, da se ne stopi, če nas počaka v igralnici, zato se z njim lahko igrali več dni. Naš sneg nam je bil zelo všeč, še vedno pa močno stiskamo pesti in nestrpno čakamo na pravi sneg ,da bomo dnevno trenirali oblačenje pajacev, bund, čevljev, šalov, kap in rokavic. Potrebujemo samo še snežno odejo, ki bo prekrila vrtčevsko igrišče ter okolico vrtca in bomo lahko uživali ob igrah na snegu, izdelovanju snežakov, kepanju, sankanju, kotaljenju po snegu in drugih zimskih radostih.

Klikni za ogled galerije slik

Konjički recikliramo

17. 3. 2022

V mesecu februarju smo Konjički iz odpadnega časopisnega papirja izdelali nov papir. Časopisni papir smo natrgali na manjše dele in jih čez noč pustili namočene v vodi. Naslednji dan smo iz natrganega časopisnega papirja oželi vodo in s paličnim mešalnikom le tega zmešali v enotno zmes. Temu smo dodali barvo po želji otrok in vse skupaj zmešali. Sledilo je stiskanje barvne zmesi. V prešo smo po modelu z žličkami enakomerno razdelili zmes in jo stisnili z modelom. Ko smo iz vode vzeli že skoraj čisto iztisnjen papir, so ga otroci na v naprej pripravljeni brisači še dodatno iztisnili s pritiskom noge na podlago. Novonastali papir smo položili na podlago in ga dali sušiti za dva dni. Na koncu smo iz recikliranega papirja naredili izdelke za materinski dan

Klikni za ogled galerije slik

Letovanje v Kranjski Gori

10. 5. 2022

Za nami je že drugi dan bivanja v Kranjski Gori. Naj povemo, da se imamo super. Včeraj ob prihodu smo se najprej namestili po sobah, kmalu je sledilo kosilo, nato pa preizkusno plavanje v bazenu. Današnji dan smo začeli s krajšim sprehodom ter ga nadaljevali s plavanjem. Po kosilu pa je sledilo gibanje po postajah ter igranje v adrenalinskem parku. Nihče se ne boji vode, domačih pa tudi ne pogrešamo. Torkov dan bomo zaključili s kurjenjem kresa. Res se imamo »fajn«.

Klikni za ogled galerije slik

Letovanje v Kranjski Gori - sreda

11. 5. 2022

Zdi se nam, da smo komaj prišli in je že sreda. Dnevi so polni različnih dejavnosti in kar stečejo mimo nas. Bili smo v mini adrenalinskem parku, kjer smo ugotovili, da smo zelo pogumni. Telovadili smo v veliki telovadnici in se dobro razgibali. Preizkusili smo se v gradnji lesenih hišic in plavali v bazenu. Na koncu smo se posladkali še s sladoledom.

Klikni za ogled galerije slik

Letovanje v Kranjski Gori - četrtek

12. 5. 2022

Naš predzadnji dan je bil zares pester. Poleg plavalnega tečaja smo bili danes čisto pravi raziskovalci. Pod krošnjami dreves smo opravljali fizikalne in kemijske poskuse. Nadeli smo bele halje in zaščitna očala. Naše moči smo preizkusili tudi na čisto pravi plezalni steni. Dva izkušena plezalca sta nam omogočila, da smo prav vsi poskušali preplezati čim višje. Zares utrujeni komaj čakamo večerno pravljico in spanje. Kmalu se vidim

Klikni za ogled galerije slik

Izlet v Kekčevo deželo

28. 5. 2022

Konjički smo se odpravili na dolgo vožnjo z avtobusom v Kekčevo deželo. V čudovitem objemu gora je skriti kotiček, kjer živijo Kekec, Mojca, teta Pehta, Brincel in Bedanec. Komaj smo že čakali, da prispemo in, da se bo naša dogodivščina začela. V Kekčevo deželo nas je odpeljal prav poseben avtobus, med potjo smo že lahko videli pasti, ki jih je postavil Bedanec. Najprej smo opazili njegove nogavice in se nato odpravili v njegovo kočo, kjer smo rešili Mojco. Bili smo zelo pogumni in tihi, da ne bi zbudili spečega Bedanca. Mojca nas je odpeljala k Brenclju, kjer nas je našel Bedanec. Malo smo se ga prestrašili, vendar ne preveč, ker smo zelo pogumni. Preganili smo ga s skovikanjem sove in brez skrbi nadelavali pot ter našli Kekca. Skupaj smo se skozi skrivni rov odpravili k teti Pehti, ki nam je pokazala svoj zeliščni laboratorij. Pili smo čaj iz njenih zelišč in se posladkali s pecivom. Polni novih doživetij smo se vrnili domov.

Klikni za ogled galerije slik

Dostopnost